1. Barszcz czerwony z uszkami
2. Śledzie
3. Karp
4. Kutia
5. Kapusta wigilijna
6. Kompot z suszu
7. Pierogi z kapustą i grzybami
8. Zupa grzybowa
9. Kluski z makiem
10. Piernik
11. Makowiec
12. Chleb
Ciekawostki:
Tradycyjne 12 potraw wigilijnych nawiązuje do 12 apostołów. W niektórych regionach kraju oznaczają natomiast 12 miesięcy w roku. Przy ich przygotowywaniu warto
poprosić o pomoc najmłodszych i opowiedzieć o ich symbolice. Według tradycji na stole powinny znaleźć się dary ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dlatego na Wigilię podaje się zupę grzybową,
karpia, kompot z suszonych owoców, ciasto z makiem. Warto jednak pamiętać, że wigilijne dania różnią się w zależności od regionu. W Wielkopolsce i na Śląsku podaje się zupę rybną, a w Małopolsce i we
wschodniej Polsce barszcz albo grzybową. Na Śląsku popularna jest także siemieniucha, czyli zupa z siemienia lnianego.
Tradycje:
Przede wszystkim musimy pamiętać o ułożeniu sianka pod obrusem. Jest to nawiązanie do żłóbka, w którym na świat przyszedł Jezus, a także symbol prostoty i skromności. Sianko pod stołem ma również zapewnić domownikom pomyślność w nadchodzących roku.
Według tradycji zasiadamy do kolacji wigilijnej, kiedy na niebie pojawia się pierwsza gwiazdka. Jest to symbol Gwiazdy Betlejemskiej, która pomogła Trzem Królom odnaleźć miejsce narodzin Jezusa. Wypatrywanie pierwszej gwiazdki to zadanie, które najlepiej powierzyć dzieciom. Kiedy już pociechy ją zobaczą (co na pewno sprawi im wiele radości), możemy wspólnie zasiąść do kolacji. Na początku należy podzielić się opłatkiem i złożyć sobie życzenia, co jest bardzo ważnym elementem wigilijnej kolacji. Warto także kultywować tradycje śpiewania kolęd.